4 råd til at håndtere social angst

Social angst, ofte kaldt social fobi, inebærer en vedvarende frygt for at blive negativt vurderet af andre. Man er bange for, at man vil handle på en måde, der opfattes som ydmygende eller pinligt i mødet med andre. Læs mere om social angst.

 

Frygten for at blive ydmyget foran andre er større end de fleste mennesker tror. Blandt andet viste en stor undersøgelse, at frygten for at tale foran andre mennesker – og mislykkes – opfattes som større end frygten for at dø. Folk med social angst oplever daglige symptomer som svedtendens og rysten. Et liv i social angst involverer ofte færre venner og en øget chance for at falde uden for skole og arbejde. Selv dem, der har mildere former for social angst, undgår ofte at deltage i sociale sammenhænge som f.eks. fødselsdage og fester.

 

Så hvilke tips og råd er nyttige til at håndtere social angst?

Der er flere metoder du kan benytte for at beherske social angst, og det anbefales at søge hjælp fra en psykolog for at få hjælp til dette. Du kan også eksperimentere lidt med forskellige coping-strategier for social angst på egen hånd.

 

Her er 4 strategier, som kan være nyttige at prøve:

 

  1. Forstå, at angst er naturlig.

Vores krop og sind sættes i beredskab ved fare, og det har været nyttigt for os i udviklingen som art. Angst er den normale respons, vores krop giver, når vi opfatter fare. Kroppen producerer adrenalin, og uden dette kunne vi ikke gøre vores bedste under beredskab. Bekymring om, hvad andre synes om os er også naturligt. Folk udviklede sig som en social art, og vi er derfor afhængige af hinanden for at overleve.

 

  1. Angst er ikke virkelighed.

Alle har en indre monolog med sig selv – en konstant strøm af tanker, der påvirker humør og energiniveau. Social angst næres af tanker, der overdriver fare og forudser alvorlige konsekvenser. Typiske tanker er: “Dette møde kommer til at blive en katastrofe” eller “Jeg føler mig nervøs, og alle vil kunne se det”. At tænke på denne måde er en vane, og som med de fleste vaner kan disse også ændres.

 

Prøv at udfordre dine egne tanker og find alternative tanker, når du føler dig nervøs. Hvad fortæller du dig selv, når du føler dig nervøs, før du møder andre? Skriv det ned i en dagbog for at registrere alle situationer, tanker, og niveauet af angst du oplever hver gang. Angstprovokerende tanker er næsten altid forvrængninger og overdrivelser – “alle stirrer på mig”, “Jeg lyder altid som en idiot”, “Hvis jeg laver en fejl, vil alle mærke det”. Undersøg kritisk, hvad der ligger bag de angstprovokerende tankerne og forsøg derefter at korrigere dem med alternative tanker. Alternative tanker er ikke positiv tænkning, men realistisk tænkning.

 

  1. Åndedrætsøvelser.

Noget af det mest ubehagelige ved angst er følelsen, når åndedrættet bliver hæmmet og ukontrolleret. Når dette sker, skal du prøve at trække vejret langsomt ned i din mave. Det er en god idé at øve vejrtrækningsøvelser også når du ikke er angst. For eksempel ved langsom vejrtrækning mens dine hænder hviler på din mave. Træk vejret dybt gennem din næse og lad din mave hæves, mens du indånder. Efter at have praktiseret denne type vejrtrækning og vænnet dig til det, vil det til sidst føles nemt og naturligt at trække vejret på denne måde. Så når du begynder at føle dig bekymret, vær opmærksom på din vejrtrækning, prøv at fokusere bevidst på langsomme vejrtrækninger med din mave.

 

  1. Tolerere usikkerhed.

Dette er svært. De fleste mennesker kan lide at have fuld kontrol over deres liv. Desværre er det ikke altid sådan. Til syvende og sidst må vi acceptere, at vi ikke kan kontrollere alt. Ikke alle vil lide dig, og ikke alle vil godkende alle dine handlinger. Nogle gange er den bedste mulighed at acceptere, at tingene er som de er.