9 tips til hverdagen, som kan give dig bedre mental sundhed

God mental sundhed kan bidrage til, at du bedre formår at tackle udfordringer og i det hele taget fungerer bedre i dagligdagen og har mere overskud. Når du opbygger egne styrker, oplever at mestre udfordringer, finder glæde og har et positivt mindset, vil du styrke din mentale sundhed og din livskvalitet. Det er individuelt, hvad der kan bedre dit psykiske velbefindende, men der er en række generelle tips, der kan hjælpe de fleste. Vi har listet dem herunder (så kan du se, hvad der fungerer bedst for dig)

 

  1. Find en hobby. Giv dig selv tid til at gøre noget, du kan lide, som giver dig en følelse af at være god til noget. Når du bruger tid på noget, som du synes er sjovt, gør det, at du glemmer ”tid og sted”, hvilket giver dig ro og gør, at du kan slappe a.
  2. Vær fysisk aktiv. Find en aktivitet, som du kan lide og synes er sjov. Det kunne fx være at gå en tur, spille fodbold eller tage til fitness holdtræning. Det kan have en positiv effekt på både tanker og følelser og vil give dig overskud i hverdagen.
  3. Fokuser på dit åndedræt og fokuser på at være tilstede her og nu. Det kan hjælpe dig blive mere bevidst om dine egne følelser og tanker og gøre det lettere at acceptere dit indre liv. Når du mediterer eller praktiserer bevidst tilstedeværelse i dine omgivelser, så retter du din opmærksomhed mod her og nu – ikke fremtiden eller fortiden.
  4. Udvikl venskab. Find tid til at gøre noget hyggeligt sammen med en god ven. Denne prioritering kan være vigtig for at styrke dine relationer og bevare gode venner. Samtidig, får du muligheden for at snakke om alt og intet, og det gør godt at have nogen, som du kan snakke med uden at føle, at du må filtrere eller censurere dine tanker og følelser. Med andre ord, er det vigtigt, at du prioriterer menneskene rundt omkring dig. De mennesker, der gør, at du kan føle dig tryg og giver dig plads til at være den, du er.
  5. Positiv tankegang. Afslut dagen med at skrive 3 positive ting ned, som er sket i løbet af dagen. Det kan hjælpe dig med at opbygge et positivt tankemønster, som igen kan reducere dine bekymringer – med det slutresultat, at du opnår et generelt højere overskud og humør.
  6. Gør en god gerning. Besøg et ensomt familiemedlem, hjælp en ældre person med at købe ind eller bidrag til dig lokalsamfund eller gennem en frivillig forening. Du kender sikkert til, hvor dejligt det føles, når vi hjælper andre og gør en forskel i verden.
  7. Udfordr dig selv. Sæt et mål inden for noget, du har lyst til at lære eller opnå. Målet bør være realistisk og opnåeligt. Ved at stræbe efter det mål, vil du opleve større glæde og motivation i hverdagen, og når du gør drømmen til virkelighed, vil det give dig et boost i din selvtillid.
  8. Vær taknemlig. Det er let at glemme taknemlighed i en travl hverdag, hvor små ting ofte bliver negligeret eller ikke værdsat. Hvis du bliver bedre til at mærke og udtrykke din taknemlighed i hverdagen, vil du bedre fornemme, hvad som gør dig glad.
  9. Skab en god døgnrytme. Tilstrækkelig med søvn er vigtigt for både din krop og sjæl, og det kan have stor indvirkning på dit humør og dine følelser. Som mennesker er vi vanedyr, og vi sætter pris på faste rutiner og vaner. Derfor er det en god ide, at du lægger dig på et fast tidspunkt, og at du står op på det samme tidspunkt. For at opretholde en god døgnrytme, er det vigtigt, at du skaber gode vilkår for at sove. Det vil blandt andet sige, at du slukker telefonen og sætter den på flytilstand, når du lægger dig, samt at du lufter ud inden, du skal sove, og at du stræber dig på at få 7-9 timers søvn hver nat (for voksne).

Prøv de her tips af og se, om du mærker en forskel i hverdagen. Og husk, at det er vigtigt, at du giver dig selv tid til at effekten kommer. Nye rutiner og vaner tager tid at udvikle og gevinsterne kommer ikke altid med det samme, så vær tålmodig.