Er du bekymret for coronavirus?

Coronavirus psykolog

 

Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus, eller COVID-19, som den også kaldes, spreder sig lige nu som en pandemi i store dele af verden. Det skaber naturligvis stor frygt og angst hos mange mennesker, der er bekymret for sig selv og deres nærmeste, familie og bedsteforældre. Forskere er stadig i gang med at kortlægge dødeligheden af coronavirus, men indtil videre peger studier på en dødelighed på 2-3% med større risko hos ældre og svækkede personer. Alle statistikker er dog midlertidige og giver muligvis ikke et endeligt billede af coronavirus epidemien.

 

Psykiske problemer (angst, usikkerhed, bekymring) og coronavirus

Det er vigtigt, at vi følger myndighedernes anvisninger i situationer, som den vi oplever lige nu. Desværre, er der mange nyhedsmedier og aviser, der skaber frygt, usikkerhed og bekymring om coronavirus i befolkningen. Det kan medføre angst, stress og indre uro. Hvis du er bange for at blive smittet med coronavirus, kan du have lyst til at gå i frivillig karantæne derhjemme og isolere dig fra omverdenen med et lager af mad og forsyninger. Vi har alle en grundlæggende angst for det ukendte – og det er i høj grad usikkerheden og de ubekendte variable omkring coronavirus, der gør, at nogle mennesker bliver nervøse og bange. Når vi ikke har sikre, håndgribelige svar på virussen, så begynder vores fantasi at søge efter forklaringer. Måske, er du én af dem, der forestiller dig skrækscenarier i form af øde gader og tomme butikshylder – ligesom i en zombiefilm. Det er imidlertid vigtigt, at vi ikke lader vores fantasi løbe løbsk, men husker at tøjle den med fornuft og fakta.

Hvis vi tillader os selv at blive grebet af en stemning af panik, så risikerer vi at gøre konsekvenserne af coronavirus værre end nødvendigt. Nogle må holde hovedet koldt for at kunne berolige dem af os, der har tendens til bekymring og stress. Det er vigtigt ikke at basere sine følelser og frygt for coronavirus på enkelthistorier og skræmmekampagner fra bestemte nyhedsmedier. Angst og stress kan faktisk svække dit immunforsvar, så paradoksalt nok, så kan intensiv bekymring om coronavirus øge din risiko for at blive smittet. Blandt andet af den grund, giver det mening at slappe af og tage det roligt.

 

Behovet for kontrol øger angst

Angst fremmes af forsøg på at kontrollere coronavirussen – hvilket naturligvis er urealistisk – ved mindre, at du arbejder som læge og prøver at udvikle en vaccine. Det er bedre, at acceptere, at du ikke kan kontrollere virussen, men derimod din reaktion på den! Så i stedet for at føle afmagt og magtesløshed, så fokuser på, hvordan du kan forholde dig hensigtsmæssigt og fornuftig til epidemien.

 

Online terapi til coronavirus bekymringer?

Det er ikke altid, at vi på egen hånd kan falde til ro og få styr på nerverne, derfor kan det være klogt at tage kontakt med en psykolog, hvis du oplever, at du er meget bange, og der er ved at opstå panik hos dig, på grund af coronavirussen. Hos Lifekeys tilbyder vi online psykologhjælp, der gør, at du kan komme i kontakt med en psykolog over nettet hjemmefra, hvis du føler behov for det.  Vi har dygtige og erfarne psykologer, der er vant til at tale med mennesker i pressede og ubehagelige situationer. Nogle vil naturligvis indvende, at psykologer ikke kan fjerne den kendsgerning, at virussen har spredt sig, og at den har vist sig at være farlig for nogle af os. Det er rigtigt. Psykoterapi kan ikke fjerne virussen fra jordens overflade, men det kan hjælpe dig med at få bedre styr på dine tanker og følelser, så du undgår at handle med panikreaktioner.

 

Jeg er bange for coronavirus – hvad skal jeg gøre?

Følg sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det er også en god idé at holde sig opdateret på dr.dk. Følg alle konkrete retningslinjer, men undgå at gå i panik, fordi du læser nyheder om, at virussen spreder sig rundt i andre lande. Det er almindeligt at blive bekymret og føle sig usikker, når en virus som COVID-19 optræder, men det er også vigtigt at bruge sin sunde fornuft. Mange medier har en økonomisk interesse i at skrive nyheder, der fremprovokerer frygt og angst hos folk – fordi det giver flere læsere.

 

Følelsesmæssig smittespredning og frygt for coronavirus

Endelig, er der også nogle mennesker, der fra naturens side bekymrer sig meget og som kan ”smitte” andre med sine bekymringer. Når vi taler om coronavirus, så skal vi nemlig huske, at smittespredning sker i mere end én forstand. Der sker også en følelsesmæssig smittespredning mellem os hver især. Vi mennesker er fra naturens side mest optaget af at undgå tab, negative konsekvenser og lignende. Derfor reagerer vi stærkere på frygt og risiko for tab af helbred etc., end vi gør på fremtidige, positive gevinster og belønninger. Når det er sagt, så tag dine forholdsregler og reducer risiko for coronasmitte.

Hvis du føler dig bange og er meget påvirket af historierne om coronavirus, så anbefaler vi, at du taler med en af vores psykologer online. Men du bør også forsøge at berolige dig selv, så godt du kan. Her er et par værktøjer til at slappe mere af og bekymre sig mindre om coronavirussen:

 

  1. Følg sundhedsmyndighedernes anbefalinger – og slap af. Når du har gjort, hvad du kan gøre, så kan du ikke gøre mere, og så er det bedst bare at tage det roligt og se tiden an.

 

  1. Lyt til beroligende musik eller praktiser yoga/mindfullness. Når din krop slapper af, så er det også lettere for dit sind at slappe af. Angst, depression og stress omkring coronavirus kan mindskes og blive håndtérbart ved at bruge afslapningsværktøjer, såsom progressiv muskelafslapning eller guided meditation.

 

  1. Lad vær med at nærlæse historier om ny smittespredning. Generelt, er det en god idé at følge med i nyhederne, men du bør undgå panik. Hold dig opdateret om nyheder, der er relevante for dig, der hvor du er, men overvej om det hjælper på dine bekymringer at læse historier om coronavirus i udlandet. Ofte, kan det være bedst at læse overskrifter, der er begrænset til din lokation og din landsdel.

 

  1. Overvej at tale med en psykolog. Hvis du er meget bekymret, ængstelig eller bange over coronavirus, så anbefaler vi, at du tager kontakt med en af vores psykologer, der kan hjælpe dig med at finde større ro og få tankerne til at falde mere til ro.