Depression

Depression er ved at blive den største årsag til sygdom i den vestlige verden – hver femte person vil blive ramt af depression i løbet af livet. Depression er således en meget udbredt tilstand, som de fleste mennesker direkte eller indirekte vil blive påvirket af. Depression har en høj pris for både individet og familien i form af lidelse og tabt indkomst, og det koster samfundet millioner hvert år. Det er derfor vigtigt at søge hjælp, så snart du har mistanke om, at du eller en af dine nærmeste lider af en depression. Nedenfor kan du læse om signaler du skal være opmærksom på.

 

Hvad er symptomerne på depression?

Depression kendetegnes ofte ved nedtrykthed, tristhed, træthed, nedsat aktivitetsniveau og søvnproblemer. Det er også almindeligt at opleve appetitændringer, manglende motivation og glæde, uvirkelighedsfølelse, lavt selvværd og følelser af skam og skyld. Ofte bliver man mindre social, og taber generelt interesse for aktiviteter man tidligere har glædet sig over. Det kan være svært at koncentrere sig, og man kan have tendens til at gruble over negative begivenheder eller scenarier. Depression er ofte ledsaget af angstsymptomer, såvel som tanker om død og selvmord. Det kan være en god idé at søge hjælp, hvis du oplever et eller flere af de ovennævnte symptomer i flere dage eller uger.

Har du tanker eller planer om død eller selvmord anbefaler vi at du kontakter følgende tjenester:

Ved behov for akut hjælp:

 

Hvorfor får man depression?

Man har endnu ikke fundet ud af, hvad der forårsager depression, og du kan ikke tage en blodprøve for at afdække en depression. Ofte (men bestemt ikke altid) udløses en depression af belastende livshændelser som arbejdsløshed, dødsfald i familien, kærestesorg, fødsel eller mobning. Men ud over dette er der både underliggende og vedholdende faktorer der er genetiske, neurokemiske, psykologiske og sociale. Psykologer bruger forskellige termer og begreber til at forklare depression afhængigt af de teorier og metoder, de bruger.

 

Hvordan ved jeg, om jeg har en depression?

Det er normalt at opleve modgang i perioder. Belastende livshændelser (faktisk både positive og negative) kan påvirke os over tid uden at det udløser en klinisk depression. Nogle gange kommer en depression dog lige så stille, tilsyneladende helt uden en konkret årsag. Noget du skal være opmærksom på er, hvis du finder det svært, eller er ude af stand til, at udføre normale opgaver i dit daglige liv, som du normalt har håndteret uden problemer. Nogle føler sig overvældet af tristhed og græder oftere end normalt. Adfærdsmæssige ændringer som social tilbagetrækning, irritabilitet, vrede, manglende interesse og generel negativitet og håbløshed er også signaler man skal være opmærksom på.

Kun psykologer og læger kan diagnosticere depression, men hvis din partner, kollegaer eller venner siger, at de er bekymrede for dig og mener, at du har ændret dig, kan du måske stoppe et øjeblik for at spørge dig selv ”hvordan har jeg det egentlig”?

Det kan også være godt at tale med en neutral person, selvom du ikke oplever stærke symptomer, og en klinisk diagnose er bestemt ikke en forudsætning for at kontakte en psykolog.

 

Behandling

Depression behandles forskelligt afhængigt af de metoder, som psykologen bruger. Kort opsummeret fokuserer den kognitive adfærdsterapeutiske tilgang på tankeindhold, handlinger og aktivitetsniveau for at justere følelser. Narrativ terapi tager udgangspunkt i de historier (narrativer) mennesker fortæller om sig selv, mens den psykodynamiske metode fokuserer på ubevidste fortrængninger og hvordan disse påvirker vores liv. Eksistentiel terapi fokuserer på de eksistentielle grundvilkår, med mål om at leve mere autentisk eller egentligt. Nogle psykologer blander elementer fra forskellige metoder og arbejder såkaldt eklektisk. Men det betyder faktisk lige så meget for resultatet af behandlingen, at du oplever god kemi mellem dig og terapeuten, og at du synes, at metoden, som psykologen bruger, giver mening for dig.

 

På samme måde som i kirurgi eller medicinsk behandling, er der også en vis sandsynlighed for, at psykologbehandling ikke giver det ønskede resultat. Lifekeys er først og fremmest optaget af, at du får den hjælp og støtte du har brug for. Så selvom du ikke kan forvente bedring lige i opstarten af terapien (mange mennesker får det faktisk lidt værre i begyndelsen) er der ingen grund til at fortsætte i en proces, hvor du ikke er komfortabel eller oplever fremskridt. Det bedste er at fortælle psykologen, hvordan du oplever behandlingen og eventuelt skifte til en anden psykolog.

Men det vigtigste ved mistanke om, at du har en depression, er altid at søge en form for hjælp, da ubehandlet depression ofte bliver værre over tid og har tilbøjelighed til at vende tilbage senere i livet.

 

Her kan du læse mere om vores psykologer og bestille en video – eller telefonsamtale.

 

Kilder:

https://helsedirektoratet.no/Lister/Publications/Attachments/217/National-Procedures-for-diagnostics-and-processing-of-group-with-dress-IS-1561.pdf