En god jul – uden stress og jag (6 konkrete tips)

Julen er for mange en tid præget af hygge, traditioner og varme sammenkomster med venner, kollegaer og familie. Gaver skal købes, hjem skal pyntes, mad skal laves og kager bages. Selvom, at julen bliver idealiseret som hygge og afslappelse, så ender det ironisk nok med at blive én af de mest travle måneder for mange af os. Stramme tidsfrister, færdiggørelse af projekter og eksamener – alt sammen er med til at stresse os, når vi samtidig også skal huske at nyde julen.

For mange er julen også præget af økonomiske bekymringer, fordi vi ender med at forbruge mere, end vi har råd til. Alt i alt, er julen altså en modsætningsfuld måned fyldt med forventinger om ro, glæde og nydelse og krav om afslutning af projekter og eksamener.

 

Derfor er det heller ikke så underligt, at man oplever julen som overvældende og stresset.

 

Men hvad kan man egentlig gøre for at julen bliver en mere rolig og afslappende måned? Herunder har vi opsummeret nogle enkle tips, som du kan benytte dig af for at lette presset, både før juleracet begynder, men også under højtiden.

 

  1. Prioritér. Indimellem de mange aktiviteter og aftaler du har fyldt kalenderen op med, så find tid til at prioritere dig selv og dit eget selskab. Vær villig til at nedprioritere andre mindre vigtige ting, såsom arbejdsopgaver. Når du sætter tid af til at gøre dét, der gør dig glad, fx drikke julegløgg med gode venner, så vil du også få mere overskud til at tage dig af forpligtelser på studiet eller på arbejdspladsen.
  2. Sænk kravene. Ofte er vores egne forventninger større, end de forventninger, som andre har til os. Det betyder, at vi måske overbebyrder os selv med at arrangere den mest overdådige julemiddag nogensinde, selvom at vores gæster egentlig sætter mest pris på vores tid og vores selskab, ikke om vi har 20 forskellige madretter på bordet. Køb nogle julekager, du behøver ikke at bage alting selv. Lad vær med at stresse dig selv med at gøre det hele perfekt, fordi i sidste ende, så er det kun de mennesker, der samles om bordet, der betyder noget.
  3. Køb færre og måske billigere gaver. Det er også godt for miljøet. Vis din omtanke og kærlighed på andre måder end gennem storforbrug. Dyrere og større gaver er på ingen måde ensbetydende med større kærlighed. Dine nærmeste, som du giver gaver, har heller ikke lyst til at skulle give dig økonomiske vanskeligheder, fordi du giver dem dyre gaver.
  4. Hele familien er samlet under samme tag. Det kan være overvældende at være sammen med en masse mennesker, som du ikke omgås til dagligt. Måske, er du også bekymret for at gamle konflikter eller spændinger vil genopstå mellem familiemedlemmer, men her kan du med fordel prioritere, at du i hvert fald får dig selv en god jul. Gå en tur, sæt dig et sted i huset med en god bog eller træk dig tilbage for at få en pause i dit eget selskab. Julen betyder ikke, at man skal gå rundt og være overvældet og stresset hele tiden.
  5. Tal om, hvordan du oplever julen. Tal med folk, du kan stole på, om hvordan du oplever julen. Højst sandsynligt vil de kunne spejle sig i dine tanker, følelser og bekymringer. Det kan berolige både dig og den, du taler med og gøre, at kan nyde julen mere.
  6. Lav lister. Lav lister over dine prioriteringer i julen. Alting behøver ikke at klumpe sig sammen under højtiden. Måske, kan du med fordel udskyde en eksamen eller et større projekt, du havde tænkt at gå i gang med? Gør plads til det, der er vigtigst for dig. Tætte relationer, julehygge etc. Er ofte vigtigt for mange.

Opsummering

For at juletiden ikke skal blive unødvendig stressende og en stor kilde til bekymringer etc., så prioritér, hvad der er vigtigst for dig at gøre i julen, sænk kravene til dig selv, om hvordan du tror, at alting skal være perfekt. Forsøg at være sammen med mennesker, der er gode for dig og vær fuldt tilstede og nyd julen. Hvis du oplever, at det er svært på egen hånd at reducere din stress og overvældelse over julen, så kan du med fordel overveje at kontakte én psykolog, der kan give dig gode teknikker til at få mere ro på og slappe mere af i julen.