Har du præsentationsangst? – Her er 5 tips, som kan hjælpe dig med at reducere den

De fleste af os oplever ubehag eller lidt nervøsitet, når vi skal lave en præsentation, deltage i konkurrencer eller gå til eksamen. Det skyldes, at de fleste er lidt bange for at lave fejl, dumme sig eller virke inkompetent. Vi ønsker alle at fremstå gode nok. Som regel er det dog godt at være lidt nervøs, da det motiverer os til at forberede os, og så betyder lidt nervøsitet faktisk også, at vi bliver en smule skarpere, når vi skal fremlægge eller præsentere foran andre.

 

Men i nogle tilfælde tager nervøsiteten overhånd og nogle mennesker oplever stærkt ubehag, bare at de får besked om, at de skal præsentere noget foran andre. Det er det, vi kalder præsentationsangst – en overdreven frygt for at skulle mislykkedes, når du skal sige noget foran en forsamling. Under denne frygt gemmer der sig en følelse af, at du ikke er god nok. Faktisk, så er en del af årsagen til præsentationsangst ofte, at du har en lav selvfølelse og stiller for høje krav til  dig selv. Det skaber negative tankemønstre, såsom katastrofetanker. Det gør det meget let at havne i en ond cirkel, der er vanskelig at bryde ud af.

 

Når vi får præsentationsangst eller sceneskræk, så kan det forhindre os i at præstere på det niveau, vi egentligt er i stand til og i værste fald, kan det føre til, at klappen går helt ned, eller at vi helt undgår at sige noget foran større grupper af mennesker. Præsentationsangst kan gå udover din produktivitet og evne til at færdiggøre arbejdsopgaver. Det kan også blive et problem i forhold til dine karriereplaner og ønsker om forfremmelse. Nogle mennesker, der oplever stærk sceneskræk, afholder sig helt fra at præsentere foran andre, og det har desværre tendens til at vedligeholde og i nogle tilfælde forstærke angsten.

 

Symptomerne på præsentationsangst er blandt andet høj puls, klump i halsen, svedige håndflader, skælvende stemme og lignende. Det er også meget ubehageligt for folk, der oplever præsentationsangst, at de samtidig føler, at andre vurderer dem kritisk. Heldigvis, er der en række tips og tricks, du kan bruge, hvis du gerne vil reducere din præsentationsangst.

 

Her er 5 tips til at reducere præsentationsangst, som du kan afprøve:

 

  1. Forbered dig

Øvelse gør mester. Brug tilstrækkelig tid på at forberede dig før en præsentation, så du er på forkant og veloplagt, når du skal levere. I din forberedelse er det en god ide, at du øver for dig selv først og senere spørger venner eller familie, om du kan præsentere foran dem. På den måde kan du vænne dig til følelsen af nervøsitet, der helst altid skal være tilstede i et eller andet omfang, når du præsenterer foran andre (da det gør dig skarpere og bedre). Når du rollespiller med dig selv og familie og venner, vil du efterhånden blive bedre i stand til at håndtere din nervøsitet, og du vil blive mere sikker på den præsentation, som du skal give.

 

  1. Sænk forventningerne

Hvis du forbereder dig godt, så går det oftest også godt. Husk også, at din præsentation ikke behøver at være perfekt. Vi laver alle sammen fejl en gang imellem, når vi holder oplæg foran andre, men derfor kan vi stadig godt være gode nok som mennesker. Faktisk, er der også mange tilhørere, der godt kan lide, at du laver små fejl, fordi det gør dig mere menneskelig, og de bedre kan relatere til dig. På den måde, kan det faktisk være en større fejl ikke at lave fejl!

 

  1. Lav om på dine tankemønstre og visualisér din succes

I stedet for at bekymre dig selv med tanker om, at du ikke er god nok og alle de skrækscenarier, der kan opstå, så prøv i stedet at tænk på, at alt er godt nok. Alt er okay. Tænk positive tanker såsom: ”det her bliver godt”, ”det her kan jeg” etc. Det kan også hjælpe at visualisere selve fremlæggelsen, der går godt. Husk også, at folk er interesseret i, hvad du siger, så prøv at være optaget af det emne, som du skal tale om.

 

  1. Mindfullness

Præsentationsangst giver spændinger i kroppen, og derfor kan det være en god ide at finde en måde at få kroppen til at slappe af på. Det gør, at du lettere kan bevare roen, når du skal pæsentere. En måde at få ro på er at mærke din puls og fokusere på her og nu. Acceptér, at du er nervøs, men tag også et skridt tilbage i dine tanker, hvor du bare passivt observerer de tanker, der går igennem hovedet. Træn dig selv i en sådan teknik, indtil at du begynder at kunne slappe mere af.

 

  1. Kobl af

Find en måde at koble af på, lige inden, at du skal præsentere. Det kan mindske din nervøsitet. Du kan for eksempel prøve at lytte til beroligende musik de sidste 5-10 minutter, før at du går ind og præsenterer. Husk også, at der i praksis ikke er den store forskel på at tale foran 1 person og en gruppe af mennesker. Vi indbilder ofte os selv, at det er 2 forskellige ting, men i virkeligheden, så gør du præcis det samme, når du taler til 1 person, som når du taler til en gruppe. Du skal måske bare tale lidt højere. Du kan eventuelt fokusere på 1 i publikum, som du har en god kontakt med, på den måde kan det blive lettere at slappe af.

 

Endelig, så husk, at præsentationsangst ikke kan fjernes på én gang. Det er en proces, der tager tid, og du skal være indstillet på at øve dig i at blive bedre til at slappe af. Hvis du føler, at præsentationsangst hæmmer dig i dit arbejdsliv og karriere, kan du overveje at kontakte en psykolog. Online psykologhjælp kan være en god ide. Her vil psykologen tilpasse behandlingen til dig og hjælpe dig med at blive bevidst om negative tankemønstre, og hvordan de opstår. Psykologen vil også give dig teknikker og værktøjer, som kan hjælpe dig med at mindske din præsentationsangst og blive mere afslappet og rolig, når du taler foran andre.

 

Skrevet og oversat af Magnus Jørgensen (studenterterapeut)