Hvordan angst kan påvirke dig

Vi mennesker er skabt sådan, at både vores krop og hjerne er forberedt på at håndtere engangstilfælde af angst. Når det sker, så fyldes kroppen med stresshormonerne adrenalin og kortisol, som er en kroppens måde at gøre sig klar til at håndtere trusler og udfordringer på. I sådan en tilstand, vil man ofte opleve fysisk symptomer som øget hjertefrekvens, muskelspændinger, større kropsvarme og måske begynder man også at svede. Det kan opleves som ret ubehageligt. Hele denne reaktionsmåde er faktisk et levn fra menneskets evolutionære historie, hvor at vi oplevede stress, når vi skulle håndtere direkte trusler mod vores overlevelse, som fx en sabeltiger.

 

Stress kan altså være sundt og en livsvigtig respons i situationer, hvor vi skal reagere hurtigt. I dag oplever mange desværre angst i situationer, der ikke har samme umiddelbare fare. Mange bliver stressede og angst, på grund af deres tanker. Det kan være bekymringer om penge, relationer eller arbejde, der udløser stress og angst. Det er i særlig grad et problem, når angsten ikke ophører, men fortsætter uden at stoppe – så kan det begynde at gå udover livskvaliteten.

 

Her er 5 måder angst kan påvirke dit mentale helbred:

 

  1. Hjertet

En del af angstresponsen er øget hjertefrekvens. Det skyldes, at hjertet pumper blodet ud hurtigere for at gøre din krop klar til at reagere på trusler. Sædvanligvis, så falder kroppen mere til ro, når truslen går over, men for personer med angst, så vil hjertefrekvensen fortsætte med at pumpe i et højt tempo. Når hjertet konstant arbejder på et sådan niveau, øger det bl.a. risikoen for højt blodtryk.

 

  1. Søvnproblemer

Har du nogle gange været nervøs for en eksamen eller fremlæggelse, og derfor haft svært ved at falde i søvn aftenen før? Det er fordi, at tanker og bekymringer om den forestående situation (udfordring) skaber stress i kroppen. Personer med angst oplever også stress. For eksempel, kan personer med social angst opleve, at de ligger og bekymrer sig om morgendagens sociale situationer og begivenheder, og derfor får de svært ved at falde helt til ro. Søvn er vigtig for krop og sjæl. For lidt søvn kan forstærke din angst, nedsætte dømmekraften og svække immunforsvaret. Derudover, kan søvnmangel i sig selv være med til at øge risikoen for udvikling af angst.

 

  1. Nedsat immunforsvar

Angst kan svække immunforsvaret, fordi at kroppen er i konstant alarmberedskab over for trusler, og det frigør stresshormoner, der kan påvirke immunforsvaret. Kroppen kan ikke prioritere bekæmpelse af infektioner i samme grad, når den oplever, at der er forestående trusler, der er vigtigere at håndtere. Derfor kan risikoen for at blive smittet med virus, og fx blive forkølet, være større hos mennesker, der kæmper med angst.

 

  1. Vægtøgning

Når man oplever angst, så får man trang til at gøre noget, fordi angsten indebærer et højt niveau af urolig energi. Det kan for nogle betyde, at de begynder at gøre rent og vaske op i meget stor grad, mens det for andre kan give sig udslag i trøstespisning. At spise mad er en almindelig måde at forsøge at reducere stress – til gengæld, smager man måske slet ikke, hvad man faktisk spiser, fordi ens opmærksomhed er optaget af angstfulde tanker. Angsten kan også gøre, at man spiser videre, selvom at man er mæt.

 

  1. Kroniske muskelspændinger

Ved angst har kroppen problemer med at slappe af. Det mærker man ved en følelse af uro, skælvende bevægelser og spændinger i musklerne. Har man haft angst over en længere periode er det ikke længere sikkert, at man lægger mærke til, hvor spændte ens muskler er. Muskelspændinger kan føre til stivhed i kroppen og smerter.

 

Hvis du har oplevet nogen af de symptomer på angst, som vi har listet her, og du føler, at det påvirker din livskvalitet negativt, så anbefaler vi, at du kontakter din læge eller en psykolog for at få hjælp.