Jagten på julelykken

Julen nærmer sig med for alvor. Der er uendeligt med gaver og mad der skal handles ind, hus der skal vaskes, juleselskab der skal arrangeres, og ovenikøbet er der ofte deadlines på arbejdet eller eksamener. Men hvorfor dette stress? Hvad er det vi forventer? Hvor vil vi hen? De fleste af os har nogle helt særlige forestillinger om, hvad en vellykket julefejring indebærer. Dette er typisk knyttet til vores samfundsmæssige tilhørighed, forskellige familietraditioner, ønske om at genskabe barndommens julemagi for ens egne børn, og så videre.

 

Julen har nok altid været en stressende tid, og sociale og økonomiske forskelle kommer ekstra tydeligt frem. Hvem har råd til flotte gaver til børnene og hvem har ikke? Hvem er omgivet af slægtninge og venner, og hvem er alene? Kontrasterne bliver større, og det, der oprindeligt handlede om religiøse ritualer og værdier, at samles om god mad og drikke, er nu for mange en kamp mod klokken og kontoen, for at skabe den perfekte oplevelse for store og små.

 

Man skal dog på ingen måde undervurdere hvilket pres, der har været på husmødre der har skullet lave alt husarbejde og mad fra bunden, eller bonden, der nøje har skulle planlægge hvad der måtte spises og hvad der skulle spares for at foråret ikke skulle blive for magert. Men noget af det, der kendetegner vores tid lige nu er et øget forbrug, til trods for større miljøbevidsthed en noen gang. Faktisk er det sådan, at mange af os både bruger for mange penge, bekymrer os meget og stresser mere end ellers i året, samt drikker mere alkohol end hvad godt er. I tillæg er der særlig mange dødsfald lige på denne tid af året og ikke mindst højtid for familie- og parkonflikter.

 

Tilgang til sociale medier giver os mulighed for at holde kontakt med familie og venner, og ikke mindst til at holde os orienterede i samfundsdebatter, og giver os en følelse af at være deltagende individer. Skyggesiden er imidlertid at der uundgåeligt sker en social sammenligning, om vi ønsker det eller ej. Hvor denne sammenligning tidligere var begrænset til ens sociale og geografiske omgangskreds, strækker den sig nu uendeligt ud over internet. For mange forældre, er der også gennem (sociale) medier kommet en ny diskurs omkring forældrerollen hvor der forventes at pædagogiske overvejelser bevidst gennemsyre al interaktion med vores børn. Der skal balanceres på en knivsæg mellem curlingopdragelse og forkælelse på den ene side, og understimulering og dårlig tilrettelægning på den anden. Alle synes at mene noget, og mange oplever at der er skyhøje krav både fra omgivelserne og en selv. Er det okay at knægten på 5 år får en iPad til jul? Og hvis ikke, falder han så udenfor og bliver teknologisk inkompetent? Er der for meget sukker og fedt på bordet, skulle der helst have været hjemmelavede brunkager, og er anden stegt længe nok?

 

Vi vil jo alle sammen det samme, at det bliver en vellykket julefejring, at alle hygger sig, at vi opnår selve julelykken. Men, er vi gået for langt i vores søgen? Er juleforberedelsernes forbrugstendens og stress et tegn på, at vi er faret vild? Er du en af dem, der er bange for at komme til kort, at ikke strække til, mærker du at pulsen stiger i takt med at indkøbssedlerne bliver længere? I sådanne stunder kan der være brug for at komme i kontakt med det virkeligt betyder noget, med dine værdier. Giv dig selv 5 minutter til at tænke over følgende:

 

  • Hvad er jeg taknemlig for?

 

  • Er der sket noget i løbet af året, positivt eller negativt, der har været en påmindelse om,  hvad der virkeligt betyder noget for mig?

 

  • Hvad betyder julen for mig?

 

  • Hvad ønsker jeg, at julen skal handle om for os som familie?

 

  • Kender jeg nogen, der ikke har alt det, jeg har? Kan jeg dele?

 

Hvis der er stemning for det, kan disse spørgsmål være inspiration til en tale, en leg eller fælles refleksion over julemaden.

 

Glædelig jul!