Studerende i udlandet og ensom i julen?

Julen nærmer sig, og de fleste danskere har planerne klare, hvad enten det er at fejre alene, sammen med en partner, familie eller venner. Vi har en mere eller mindre fælles opfattelse af, hvad dansk jul indebærer, og forventer en ”pakke” af særlige traditioner, stemninger og følelser. Når julen er overstået, er vi mentalt klare på at gå ind i et nyt år, fordi vi har oplevet dette årlige rituale, så længe vi kan huske. Det føles trygt og rart at det er på den her måde, og det er en central del af vores fælles kultur, og den enkelte families traditioner. Derfor er det ikke underligt, at dersom julen udebliver, kan der opstå stærke følelser af hjemve, ensomhed og tomhed. Af de flere tusind studerende der opholder sig i udlandet hvert år, vælger en stor andel, at tage hjem til jul. Men mange ønsker ikke, eller har ikke mulighed til et smuttur til Danmark i løbet af opholdet. Er du en af dem, der sidder på den andre siden af kloden i juleferien, og bekymrer dig for, hvordan du skal gribe julen an, så langt hjemmefra?

 

Her er nogle tips til dig!

 

  •     Hold fast ved årsagen til at du rejste!

De fleste som tager langt væk hjemmefra for at læse, gør det lige præcis for at opleve noget helt andet, end hvad, de er vant til. Men at gå glip af årets måske vigtigste kollektive begivenhed kan være hårdt, så her kan det hjælpe at holde fast i grunden til at du valgt at tage af sted – og hvad du måske også skal være villig til at opleve på din rejse. Eksempler kan være:

  •  Jeg ville lære et nyt sprog/kultur at kende. Men, det tager tid, og der er mange situationer hvor jeg føler mig udenfor og ikke kan tage del i, alt det der sker.
  • Jeg ville tilbringe tid i eksotiske omgivelser langt hjemmefra. Det betyder dog også, at jeg ikke kan få det, der opleves kendt og trygt, selvom jeg nogle gange har brug for det.
  • Jeg ville blive kendt med nye mennesker. Det indebærer nødvendigvis også perioder med ensomhed, og savn efter familie og nære venner.

Ved at acceptere at der følger mange forskellige typer oplevelser med det at studere i udlandet, vil du nemmere kunne rumme også de sværere følelser. Husk at du lærer noget af dem alle sammen!

 

  •     Vær nysgerrig og åben for lokale traditioner

Dansk julestemning og fejring betyder noget helt særligt for os, netop fordi vi er danske. Ofte handler det om at tilbringe tid med den nærmeste familie, og følge nogle særlige traditioner familien gentager år efter år, hvad angår mad, gaver, julegudstjeneste, besøg hos slægtninge, julefilme etc. Men hvad betyder julen for de lokale på det sted, du befinder dig? Går de op i de samme ting, som vi gør herhjemme? Mange steder betyder julen langt mindre end hvad, den gør her. Og den har heller ikke nødvendigvis noget med familien at gøre. Tal med de lokale og find ud, hvordan du kan holde jul i dit værtsland. Er der nogle religiøse ritualer du kan få indblik i? Fælles fest på torvet? Og selv om den store julestemning måske udebliver i år, mon ikke, der bliver nogle gode historier du kan dele når du kommer hjem.

 

  •     Opsøg fællesskaber

Mange steder i udlandet er der fællesskaber for udlandsstuderende og udenlandsdanskere. Danske Sømands- og Udlandskirker holder for eksempel julegudstjenester omkring i hele verden.

Findes der danske familier på stedet, der kunne være interesseret i at åbne sit hjem for en studerende med hjemve på juleaften? Ellers er der måske andre fællesskaber (selvsagt afhængig af hvor du befinder dig), eksempelvis en amerikansk kirke eller en spansk studenterforening, der fejrer julen lidt på samme måde som os? Digitale platforme som Couchsurfing og Meetup er også steder man kan tjekke ud. Nøglen er, at være opsøgende og kreativ, og fokusere mindre på muligheden for at blive afvist, og mere på at det gavner alle, at man viser initiativ. Tjek grupper på sociale medier, opslagstavler på universitetet og spørg andre direkte, hvad for planer de har for julen. Er der ingen der organiserer noget, gør det selv!

 

  •     Lav noget helt andet

Kan det hende, at dansk jul faktisk er bedst i Danmark? Ja, men så er der jo ikke noget i vejen for at lave noget helt andet i feriedagene. Meld dig til et dykkerkursus, tag på ekskursion i junglen, gå i teater, besøg et tempel, tag på yogaweekend eller telttur i skoven. Julen kommer trods alt også næste år.